Ukko.fi kokemuksia – kenelle se sopii?

Ukko.fi kokemuksia – kenelle se sopii?

Ukko.fi on vaihtoehto oman yrityksen perustamiselle – nämä asiat sinun olisi hyvä tietää ennen käytön aloittamista

Sinullakin on todennäköisesti jokin taito, jota hyödyntämällä voisit tehdä pientä lisätienestiä palkkatyön, opiskelun tai eläkepäivien ohessa.

Kenties valokuvaat, virkkaat maakuntasi kysytyimpiä käsityötuotteita tai laitat asiakkaitasi kuntoon personal trainerina tai hierojana toimien?

Ennen kuin taitosi muuttuvat rahaksi, kohtaat kuitenkin yhden ongelman: yksityishenkilönä et voi laskuttaa työstäsi asiakkaita, jos sinulla ei ole taustallasi yritystä.

Oman yrityksen perustaminen pieniä sivutienestejä varten voi kuitenkin tuntua turhan työläältä. Tämän pulman ratkaisee laskutuspalvelu Ukko.fi, joka toimii rahaliikenteen hoitavana välikätenä sinun ja asiakkaasi välillä.

Kokemuksia Ukko.fi-palvelusta löytyy jo yli 140 000 käyttäjältä – näillä lukemilla kyseessä on selvästi suosituin laskutuspalvelu Suomessa.

Mutta miksi näin on?

Onko palvelun käyttö helppoa, mitä se maksaa ja miten Ukko.fi eroaa muista laskutuspalveluista? Entä mitä Ukon käyttäjät supisevat kokemuksistaan netissä?

Näihin kinkkisiin kysymyksiin etsimme vastauksia tässä oppaassa, jonka tarkemman sisällön näet alla.

Miten Ukko.fi toimii ja miten hyödyt palvelun käytöstä?

Yksityishenkilönä voit pienissä määrin laskuttaa käytettyjen tavaroiden myynnistä, mutta palveluiden eli oman työsi laskuttaminen on eri asia.

Tämä johtuu siitä, että yksityishenkilölle korvaus työstä voidaan maksaa vain palkkana tai siihen rinnastettavana palkkiona.

Jos teet yksittäisen työkeikan, pohdi kumpi vaihtoehto on työn tilaajalle helpompi:

  • A. Vastaanottaa verokorttisi ja maksaa sinulle työstä palkka, josta on pidätettävä verot ja maksettava palkan sivukulut.
  • B. Vastaanottaa lasku ja maksaa se – siinä kaikki.

Ilman Antti Holmankin (Haluatko miljonääriksi) tarjoamia oljenkorsiakin arvannet, että oikea vastaus on vaihtoehto B.

Jotta voit laskuttaa työstäsi yksityishenkilöitä tai yrityksiä, et kuitenkaan tarvitse omaa yritystä, vaan Ukko.fi huolehtii laskutuksesta puolestasi.

Sinä etsit itse asiakkaasi, sovit hinnoista ja teet työsi. Tämän jälkeen kirjaudut Ukko.fi:n verkkosivuille ja luot laskun:

  • Mitä työtä olet tehnyt,
  • kenelle &
  • mihin hintaan?

Kun nämä tiedot on ilmoitettu, kuittaat laskun valmiiksi. Ukko.fi lähettää laskun eteenpäin asiakkaallesi, joka maksaa sen Ukolle.

Ukko.fi maksaa sinulle palkan ja nappaa välistä oman palkkionsa. Palkasta Ukko.fi toimittaa ennakonpidätyksen ja huolehtii samalla pakollisten työnantajakulujen maksamisesta – aivan samaan tapaan kuin työnantajasi, kun olet ollut perinteisissä palkkatöissä.

Jotta palkastasi maksetaan oikea määrä ennakonpidätystä eli ennakkoon maksettavaa veroa, sinun tulee lähettää Ukko.fi:lle verokortti ennen palkanmaksua. Tämä onnistuu kätevästi verkossa.

Verokorttia varten joudut arvioimaan omat tulosi kalenterivuoden aikana.

Jos arvioit tulosi yläkanttiin, maksat vuoden aikana palkastasi liikaa veroa, mutta saat rahat tietysti myöhemmin takaisin veronpalautuksena. Jos taas käy päinvastoin, saat myöhemmin maksettavaksesi mätkyjä.

Mitä hyötyä Ukko.fi:n käyttämisestä on sinulle, asiakkaallesi ja Ukko.fi:lle?

Näin hyödyt itse

  • Et tarvitse omaa yritystä laskuttaaksesi.
  • Sinun ei tarvitse huolehtia kirjanpitoon, verotukseen tai työnantajamaksuihin liittyvistä paperitöistä. Riittää, kun teet oman työsi ja kirjoitat siitä laskun asiakkaallesi.
  • Maksat palvelun käytöstä vain silloin, kun oikeasti laskutat jotain. Rekisteröityminen on ilmaista, ja aloittamaan pääset heti.
  • Voit lopettaa palvelun käytön koska tahansa ilman erillistä ilmoitusta tai mitään muita velvoitteita.

Näin asiakkaasi hyötyy, kun käytät laskutuspalvelua

  • Hänen ei tarvitse tehdä muuta kuin maksaa Ukko.fi:n lähettämä lasku. Asiakkaallesi se on huomattavasti nopeampi ja helpompi ratkaisu verrattuna palkanmaksuun. Tilaisitko itse kotiisi siivoojan, joka toimittaisi sinulle laskun sijaan verokorttinsa?

Näin Ukko.fi hyötyy

  • Kun nostat palkkaa, Ukko.fi nappaa välistä oman 5 prosentin palkkionsa. Vaikka prosenttiosuus on hyvin maltillinen, isolla asiakasmäärällä pienistä puroista syntyy mukava rahavirta. Ukko.fi:n taustalla operoivan SLP Group Oy:n liiketoiminnan tulos vuonna 2017 oli 2,4 miljoonaa euroa.

Ukko.fi:n hinnoittelu ja palkan sivukulut – mitä työstä jää käteen?

Käydään asia läpi esimerkin avulla. Huom! Kannattaa tarkistaa ajankohtaiset hinnat palveluntarjoajan sivuilta.

Kuvitellaan, että käytät Ukko.fi-palvelua ja määrittelet oman urakkatyösi hinnaksi 500 euroa. Tähän hintaan joudut lyömään päälle arvonlisäveron (yleensä 24%), jolloin asiakkaallesi lähtevän laskun loppusumma on 1,24 x 500 = 620 euroa.

(Jos arvonlisävero ei ole tuttu asia, voit lukea siitä lisää kansantajuisesta oppaastamme.)

500 euron bruttopalkastasi napataan pois:

  • Verojen osuus eli ennakonpidätys aivan samaan tapaan kuin palkkatöissä ollessasi. Tarkka lukema riippuu veroprosentistasi, joka kasvaa sen mukaan mitä enemmän vuoden aikana tienaat. Esimerkiksi 20% ennakonpidätyksellä 500 eurosta katoaisi 100 euroa.
  • Sosiaaliturvamaksu (0,86% + alv) eli tässä tapauksessa 5,33 euroa.
  • Ukko.fi:n palvelumaksu (5% + alv) eli 0,05 x 500€ x 1,24 = 31 euroa.
  • Tapaturmavakuutusmaksu (2,70% + alv) eli 16,74 euroa.

Tilillesi maksetaan tässä tapauksessa 346,93 euroa. Voit testata Ukko.fi:n palkkalaskuria omilla luvuillasi täällä.

Muista, että palvelumaksun, sosiaaliturvamaksun ja tapaturmavakuutusmaksun (yhteensä 53€) voit myöhemmin vähentää tulonhankkimiskuluina henkilökohtaisessa verotuksessasi. Tällöin maksettavaksesi tulee vähemmän veroa.

Miksi hintaan pitää lisätä alv ja mitä se tarkoittaa hinnoittelun kannalta?

Suomessa alv-velvollisia ovat muutamia poikkeustoimialoja lukuun ottamatta kaikki yritykset, joiden liikevaihto on yli 10 000 euroa vuodessa.

Ukko.fi:n kautta toimiessasi et ole yrittäjä, vaan laskutus tapahtuu heidän Y-tunnuksellaan. Tästä syystä kaikki palvelun kautta tehty laskutus on osa Ukko.fi:n liikevaihtoa. Yhteensä Ukon kautta laskutetaan vuosittain töitä kymmenillä miljoonilla euroilla.

Yleinen arvonlisäverokanta on 24%, ja sinun tulee huomioida tämä osuus miettiessäsi oman työsi hinnoittelua.

Jos määrittelet oman työsi tuntihinnaksi esimerkiksi 30 euroa, alv mukaan lisättynä summa nousee 37,2 euroon.

Kun myyt palveluita tavallisille kuluttajille, arvonlisäveron osuus jää heidän maksettavakseen osana myyntihintaa. Yritykset sen sijaan voivat vähentää ostojensa alvit omien myyntiensä alveista.

Mikäli perustaisitkin oman toiminimen ja saisit Y-tunnuksen, tämä vaikuttaisi hinnoitteluun seuraavasti:

  • Alle 10 000 vuosittaisella liikevaihdolla sinun ei tarvitsisi liittyä alv-rekisteriin. Tällöin myyt palvelusi ilman alv:n osuutta ja voit laittaa hinnaksi 30 euroa. Halvemmalla hinnalla kauppa voi kenties käydä paremmin?
  • Vaihtoehtoisesti voit lyödä hinnaksi 37,2 euroa. Jos et kuulu alv-rekisteriin, niin hinta ei sisällä arvonlisäveroa, jolloin koko summa jääkin sinulle.
  • Jos kuulut alv-rekisteriin, mutta liikevaihtosi jää alle 10 000 euron, saat alv:n alarajahuojennuksen (pienyrittäjille tarkoitettu verohelpotus) ansiosta haettua jälkikäteen takaisin kaikki maksamasi arvonlisäverot. Jos hinta alv:n kanssa on 37,2 euroa, tämä tarkoittaa sitä, että tästä summasta 7,2 euroa menee ensin arvonlisäverona valtion pussiin, mutta saat myöhemmin haettua koko summan takaisin.

Omaan toiminimeen verrattuna joudut siis myymään palveluitasi hieman kalliimmalla, jos laskutat Ukon kautta ja haluat päästä samoille euromääräisille ansioille. Ukon kautta yrittämiseen liittyvä byrokratia ja paperityö jää kuitenkin minimaaliseksi, ja juuri tämän takia palvelu on niin suosittu.

Jos haluat optimoida jokaisen euron ja sinulla on halukkuutta huolehtia sivutoimisen yrityksesi kirjanpidosta ja lakisääteisistä ilmoituksista, hanki Y-tunnus eli perusta toiminimi. Mikäli haluat vain tehdä omaa työtäsi ja laskuttaa helposti, käytä mieluummin Ukkoa.

Millaiseen liiketoimintaan Ukko.fi erityisesti soveltuu?

Ukko.fi palvelu soveltuu mielestämme parhaiten seuraaviin tilanteisiin:

  • Myyt omaa työtäsi satunnaisesti palkkatyön, opiskelun tai eläkepäivien ohessa ja haluat helpon tavan laskuttaa tai
  • haaveilet yrittäjyydestä, mutta haluat ensin testata liikeideaasi ja sen kannattavuutta riskittömästi.

Olennaista on hahmottaa, että Ukko.fi:n kautta toimiaksesi sinun tulee myydä palveluja. Tavaroiden myyminen onnistuu vain, mikäli myynti on osa palvelua – tällöinkin se pitää eritellä laskulle omalle rivilleen.

Otetaan esimerkiksi tietokoneen huoltaminen. Jos huoltotyötä varten olisit joutunut ostamaan asiakkaasi koneeseen uuden kiintolevyn, voisit laskuttaa sen samalla laskulla asiakkaaltasi. Pelkkien kiintolevyjen myynti saati laskuttaminen ei kuitenkaan ole mahdollista.

Monet sivutoimiset graafisen alan ammattilaiset laskuttavat Ukko.fi palvelun kautta.
Laskutuspalvelu soveltuu useille eri toimialoille. Esimerkiksi monet sivutoimisesti työskentelevät graafisen alan ammattilaiset hoitavat laskutuksensa Ukko.fi-palvelun kautta.

On mahdotonta sanoa aukottomasti, kuinka isolla vuosittaisella myynnillä on kannattavaa siirtyä laskutuspalvelun käyttämisestä toiminimiyrittäjyyteen.

Perustamisvelvoitteisiin ja toiminimen pyörittämiseen kuluvalle ajalle on vaikea määritellä hintaa.

Vaihtoehtoja kannattaa kuitenkin punnita tarkemmin viimeistään siinä vaiheessa, kun laskutettavaa kertyy vuodessa yli 10 000 euroa.

”Itse en jäisi laskutuspalvelun käyttäjäksi, jos toiminta muodostuisi isommaksi tai päätoimiseksi. Laskutuspalvelujen palkkiot ovat useita prosentteja laskutuksesta. Kannattaa verrata mikä kulurakenne olisi, jos käynnistäisi yrityksen, käyttäisi apuna tilitoimistoa ja laskuttaisi itse jollakin laskutusohjelmalla.” – Suomen Yrittäjien digi- ja koulutusasioiden päällikkö Joonas Mikkilä Taloustaito-lehdessä (02/2018).

Tyypillisiä esimerkkejä Ukko.fi:n kautta työskentelevistä ammattinimikkeistä ovat

  • valokuvaajat,
  • graafikot,
  • hierojat,
  • kouluttajat,
  • personal trainerit,
  • konsultit,
  • remonttityöläiset,
  • sisällöntuottajat,
  • siivoojat,
  • muusikot
  • ja niin edelleen.

Millaista toimintaa ei voi harjoittaa Ukko.fi:n kautta?

Tämäkin asia on hyvä käydä läpi, koska aivan kaikenlaiseen laskutukseen Ukko.fi ei sovellu.

Pääsääntöisesti Ukon kautta et voi laskuttaa esimerkiksi:

  • yksityishenkilöille tehtäviä sähköasennustöitä,
  • vedeneristystöitä yksityishenkilöille ilman VTT:n märkätilasertifikaattia,
  • elintarvikemyyntiä,
  • kokouspalkkioita tai luottamustoimikorvauksia.

Kuinka laskutus ja palkanmaksu Ukko.fi:n kautta käytännössä tapahtuu?

Kun olet tehnyt työsi, kirjaudut netissä Ukko.fi-palveluun ja täytät laskun tiedot. Laskua varten tarvitaan asiakkaasi yhteystiedot sekä tarkemmat tiedot tehdystä työsuorituksesta ja sen hinnasta. Hintaan lisätään arvonlisävero, joka on pääsääntöisesti 24 prosenttia.

Arvonlisäveron lisäämiseen saat tarvittaessa apua Ukko.fi:n tukipalvelun artikkeleista.

Maksuehdoksi voit laittaa esimerkiksi 14 päivää, jolloin laskun eräpäivä on kahden viikon kuluttua laskun luomisajankohdasta. Täytettyäsi tarvittavat tiedot, hyväksyt laskun, jolloin se siirtyy Ukko.fi:n tarkistettavaksi.

Ukko toimittaa laskun eteenpäin asiakkaallesi vielä saman päivän aikana, jos olet luonut laskun ennen iltapäiväneljää.

Mitä jos asiakas ei maksa?

Näissä tapauksissa Ukko lähettää asiakkaallesi sähköposti-ilmoituksen maksamattomasta laskusta viisi päivää eräpäivän jälkeen.

Virallinen muistutus sen sijaan lähtee matkaan kahden viikon kuluttua eräpäivästä, ja tarvittaessa toinen muistutus vielä 28 päivää eräpäivän jälkeen.

Maksumuistutuskulut laskutetaan asiakkaaltasi, eli näistä ei koidu sinulle lisäkustannuksia.

Miten palkka nostetaan tilille Ukko.fi:n kautta?

Asiakkaan maksettua laskun, saat siitä tiedon Ukko.fi-käyttäjäprofiiliisi.

Saat tarvittaessa rahat ulos vaikka heti, mutta voit myös lykätä palkanmaksua esimerkiksi kuun loppuun ja ottaa kerralla tilillesi isomman summan useammasta eri laskusta.

Palkanmaksua koskevia aikamääreitä voit muokata mieleisiksesi oman käyttäjäsivusi asetuksista.

Kun maksat palkan itsellesi, rahat näkyvät yleensä tilillä seuraavana pankkipäivänä. Lisämaksullisella Salama-toiminnolla rahat kuitenkin napsahtavat tilille välittömästi.

Netissä lausuttua: käyttäjien kokemuksia Ukosta

Mitä verkossa keskustellaan Ukko palvelusta?

Verkon keskustelupalstoilta on luettavissa runsaasti kokemuksia Ukko.fi:n käytöstä. Alla muutamia otteita eri sivustoilta – lisää kommentteja, risuja ja ruusuja löydät linkkien takaa.

”Palvelussa ei ole ollut puutteita. Jos jotakin kysymistä on tullut, niin asiat ovat selvinneet joko tarkemmalla tutustumisella palveluun, sekä sen ominaisuuksiin vaikka niitä yleensä kysyttyä osaston juttuja lukemalla. Vaihtoehtoisesti sähköpostitse kommunikoimalla.”Veli-Matti, TrustPilot-arviosivusto.

”Olen itse käyttänyt Ukko.fi:tä reilun puolen vuoden ajan. Homma toimii kätevästi ja 5% on mielestäni kohtuullinen korvaus siitä, ettei itse tarvitse puljata papereiden kanssa. Rahat tulevat ajoissa tilille. Suosittelen ehdottomasti testaamaan!”Nimimerkki Graafikko, Anna-lehden keskustelupalsta.

”Suosittelen ehdottomasti ensin kokeilemaan liikeideaasi ukko.fi:n kautta ja jos se toimii niin vasta sitten harkitse yrityksen perustamista. On hyvä muistaa että ukko.fi sun muiden laskutuspalveluiden kautta voit myydä vain työtä, eli jos liikeideasi edellyttää tavaroiden, ohjelmistolisenssien yms. myymistä on ainoa vaihtoehtosi oma yritys.”Nimimerkki Alghazath, Muropaketti-foorumi.

”Olen tehnyt kolme eri laskua Ukko.fi -palvelulla ja oli aika helppoa ja hommat hoituivat niin kuin pitikin. Ei mielestäni kovin kallis palvelu, kun ottaa huomioon, kuinka paljon silloin tällöin freelancer-työtä tekevänä säästää aikaa ja rahaa vrt. oman yrityksen perustaminen. (Eri asia ehkä sitten, jos haluat työllistää itsesi kokopäiväisesti.) Plussaa siitä laskurista, millä pystyy laskemaan paljonko jää käteen verojen ym. jälkeen.” – Nimimerkki vio, Vauva.fi-lehden (!) keskustelupalsta.

Todettakoot, että myös tämän tekstin kirjoittaja on laskuttanut satunnaisia projektejaan Ukko.fi:n kautta. Palvelun nopeutta ja helppoutta ei oikeastaan voi liikaa korostaa. Varsinkin käyttöliittymä on rukattu siihen kuntoon, että lähes minkä tahansa ongelman kohdalla vastaus löytyy samantien nenän edestä.

Jos et esimerkiksi tiedä, mikä prosenttimäärä arvonlisäveroa laskutettavaan työhösi pitäisi lisätä, niin palvelu kyllä vääntää sen sinulle rautalangasta – alla esimerkki.

Esimerkkikuva Ukko.fi:n käyttöliittymästä

Ja kun painat sinistä painiketta, niin eteesi avautuu tällainen näkymä:

Ukko.fi ja arvonlisävero

Kun napautat vielä kerran tai kaksi eteenpäin, niin oman työsi alv-kanta on selvillä ja palvelu lisää sen laskun summaan automaattisesti. Tämä oli vain yksi esimerkki Ukko.fi:n käyttöliittymän helppoudesta.

Monien huonosti toteutettujen verkkopalvelujen kanssa painiessa tekee välillä mieli avata ikkuna ja nakata läppäri ilmavassa kaaressa parkkipaikkaa somistamaan. Voin taata, että tällaista tunnetta et tule Ukkoa käyttäessäsi kohtaamaan.

Ettei menisi aivan yltiöpäiseksi kehumiseksi, niin katsotaan kuitenkin muutamia kriittisempiä arvioita, joita netissä on luettavissa…

Ukon käyttöön liittyvät negatiiviset kokemukset koskevat pääosin palvelun hinnoittelua, vähennysten tekemistä sekä työhön liittyvien kulukorvausten laskuttamista.

Onkin totta, että jos työhösi liittyy paljon erilaisia hankintoja, niin yleensä kannattaa harkita toiminimen perustamista – liiketoimintaan liittyvien kulujen vähentäminen on yksinkertaisempaa ja verotuksellisesti edullisempaa yrittäjänä.

Keskustelufoorumeja selaillessa kannattaa huomata, että valtaosa palstoilla käsitellyistä huonoista kokemuksista on vuosilta 2013-2016. Viimeisten parin vuoden aikana Ukko.fi on kasvanut rajusti, ja palvelua koskevia käytäntöjä on rukattu moneen kertaan parempaan suuntaan.

Myös kevytyrittäjyyteen liittyvää lainsäädäntöä esimerkiksi työttömyysturvan ja yrittäjän eläkevakuutuksen osalta on viimeisten vuosien aikana hiottu. Tästä syystä monet keskustelupalstojen vanhat valitusvirret eivät enää ole ajantasaisia.

Usein on viisainta kysellä laskutuspalveluiden käyttöön liittyviä kokemuksia oman alan kollegoilta. Esimerkiksi Facebookista löytyy lähes kaikille ammattinimikkeille omat suljetut ryhmänsä.

Ukko vai jokin muu laskutuspalvelu (ja miksi Ukko on palveluista suosituin)?

Ukko ei toki ole ainoa maassamme toimiva laskutuspalvelu, vaan lukuisat muutkin alan toimijat tarjoavat täysin samaa liikeideaa – tutuimpia esimerkkejä lienevät Eezy, Free.fi ja Omapaja.

Tuoreimpien arvioiden mukaan Suomessa toimii tällä hetkellä (2023) yhteensä yli 150 000 laskutuspalveluiden asiakasta eli kevytyrittäjää. Näistä valtaosa on Ukko.fi -asiakkaita.

Miksi näin?

Ainoaa oikeaa vastausta ei varmasti ole olemassakaan, mutta kenties seuraavilla syillä on asian kanssa jotain tekemistä:

  • Ukon verkkonäkyvyys on kunnossa, ja se osaa pitää melua itsestään. Mitä tahansa laskutuspalveluiden käytön aloittamiseen liittyvää tietoa Googlesta haet, viiden ensimmäisen hakutuloksen joukosta löytyy Ukko.fi:n sisältöä.
  • Ukolla on paljon käyttäjiä, jotka suosittelevat palvelua eteenpäin. On varmasti helpompi lähteä käyttämään uutta palvelua, jos kavereilla tai tutuilla on jo siitä hyviä kokemuksia.
  • Ukon asiakastuki ja -palvelut toimivat. Tukisivuston artikkeleista löytyy vastauksia hyvinkin yksityiskohtaisiin kysymyksiin – lisäksi ne on kirjoitettu riittävän ymmärrettävällä kielellä. Apua saa tarvittaessa myös sähköpostilla, puhelimella tai yhteydenottolomakkeen avulla. Kynnys käytön aloittamiseen on matala.
  • Ukko imee mediahuomiota itseensä. Aina kun lehtien palstoilla puhutaan kevytyrittäjyydestä, Ukko on jollain tavalla mukana soppaa hämmentämässä. Ukko tiedottaa alan asioista paljon myös itse, mutta suurimpana laskutuspalveluna se on medialle helppo kohde lähteä etsimään haastateltavaa.
  • Muihin laskutuspalveluihin verrattuna Ukko.fi tarjoaa yrittäjilleen runsaasti erilaisia rahanarvoisia etuja. Tiesitkö, että esimerkiksi Omena Hotels -ketju tekee yhteistyötä Ukko.fi:n kanssa?

Hinnoittelultaan Ukko.fi ei juuri eroa muista vastaavista palveluista. Se ei ole kallein muttei myöskään halvin laskutuspalvelu.

Lähes kaikilla kevytyrittäjäpalveluilla palvelumaksu on noin 5 prosenttia laskuttamastasi summasta. Jotkut laskutuspalvelut toki mainostavat 2-3 prosenttiin pudotettuja maksuja, mutta niistä pääset nauttimaan vasta, kun olet ensin laskuttanut palvelun kautta tietyn euromäärän – esimerkiksi 50 000 euroa.

Todellisuudessa äärimmäisen harva laskutuspalvelun asiakas laskuttaa koskaan näin paljoa. Kyseisillä laskutusmäärillä on muutenkin rahallisesti paljon järkevämpää toimia yrittäjänä ja käyttää perinteisen tilitoimiston palveluita.

Miten Ukko ja OP-Kevytyrittäjä eroavat toisistaan?

Entä mikä on Ukko Pro?

Myös OP:lla on oma kevytyrittäjäpalvelunsa, mutta se ei kuitenkaan edusta kevytyrittäjyyttä sanan alkuperäisessä merkityksessä.

Kevytyrittäjä on markkinointitermi, jolla on perinteisesti tarkoitettu itsensä työllistävää henkilöä, joka laskuttaa palveluistaan ilman omaa yritystä.

OP:n palvelussa rekisteröityneille käyttäjille kuitenkin perustetaan Y-tunnus eli he toimivat aivan normaaleina toiminimiyrittäjinä eli yksityisinä elinkeinonharjoittajina.

Byrokratia ja kirjanpito on kuitenkin OP:n palvelussa pitkälti automatisoitu, joten kyse on pikemminkin kevyemmästä tavasta toimia oikeana yrittäjänä.

Myös Ukko.fi:llä on vastaavankaltainen palvelu – sillä hoidat toiminimen laskutuksen ja kirjanpito syntyy automaattisesti kirjaustesi perusteella. Jos koet, että Y-tunnuksesta ei ole liikaa vaivaa, palvelua kannattaa harkita vaihtoehtona perinteiselle laskutuspalvelulle.

Ei ole mikään salaisuus, että Y-tunnuksen ansiosta itsellesi käteen jäävä osuus laskutuksesta on hieman suurempi.

Maltillisesti laskutusta tekevänä toiminimiyrittäjänä pääset hyötymään arvonlisäveron alarajahuojennuksesta ja saat lisäksi lyötyä mahdolliset laitehankintasi (esimerkiksi kamera, hierontapöytä, tietokoneohjelmisto) firmasi kuluiksi täysimääräisesti.

Toiminimiyrittäjä maksaa veroa liiketoimintansa tuloksesta, ja yrityksen kulut laskevat tätä tulosta. Kun tulos on pienempi, tuloveroa maksetaan pienemmästä summasta ja tällöin maksettavaksi tulevan veron määrä tietysti vähenee.

Usein kysyttyjä kysymyksiä Ukko.fi:hin liittyen

Pitääkö Ukko-palvelun käytön aloittamisesta ilmoittaa jonnekin?

Kun aloitat työsi ensimmäistä kertaa, sinun pitää tehdä työnaloitusilmoitus, jotta saat tapaturmavakuutuksen sekä palvelumaksuun sisältyvän toiminnanvastuuvakuutuksen voimaan.

Tämän voit tehdä kirjauduttuasi sisään omilla tunnuksillasi Ukko.fi:hin. Operaatio vie muutaman minuutin, ja selkeät ohjeet ilmoitukseen löydät Ukon sivuilta. Kyse on muutaman tekstirivin kirjoittamisesta.

Mitä vakuutuksia palvelu sisältää tai vaatii?

Tapaturmavakuutus ja toiminnanvastuuvakuutus tulikin jo mainittua yllä. Ne kuuluvat palveluun ja ovat sinulla automaattisesti voimassa, kunhan vain muistat tehdä ilmoituksen työsi aloittamisesta.

Näiden lisäksi joudut hankkimaan YEL-vakuutuksen eli yrittäjän eläkevakuutuksen, jos

  • olet 18-67-vuotias,
  • työtulosi on yli 8575,45 euroa vuodessa (2023) ja
  • toimintasi jatkuu vähintään neljän kuukauden ajan.

YEL-työtulo tarkoittaa omaa arviotasi siitä rahamäärästä, jonka maksaisit vastaavasta työstä palkkana saman ammattitaidon omaavalle ulkopuoliselle työntekijälle.

Kyseessä on siis nimenomaan oma arviosi, ei todelliseen laskutukseesi tai myyntisi määrään perustuva summa.

Kuvittele, että esimerkiksi laskutat vuoden aikana Ukon kautta 10 000 euroa. Oliko tuohon laskutukseen vaadittava työpanos niin suuri, että olisit maksanut vastaavasta työmäärästä palkkaa jollekin muulle yli 8575,45 euroa?

Useimmat kevytyrittäjät toimivat sivutoimisesti ja heidän työmääränsä jää vuoden aikana sen verran pieneksi, ettei YEL-vakuutukselle ole tarvetta.

Mitä jos olen työtön tai jään työttömäksi palkkatöistä käyttäessäni samaan aikaan Ukkoa?

Laskutuspalvelua käyttäessäsi olet työttömyysturvaa koskevan lainsäädännön silmissä yrittäjä.

Voit saada soviteltua työttömyyspäivärahaa, jos toimintasi on sen verran pienimuotoista, että TE-toimisto tulkitsee sen sivutoimiseksi. Päätoimisena työllistyvät yrittäjät eivät sen sijaan ole oikeutettuja työttömyysetuuksiin.

Päätoimiseksi yrittämiseksi toimintasi tulkitaan, jos TE-toimiston mielestä siihen uppoaa niin paljon aikaa, ettet voi sen takia ottaa vastaan muualta tarjottua kokopäivätyötä.

Jos olet työtön aloittaessasi laskutuksen Ukon kautta, saat työskennellä ensimmäiset neljä kuukautta ilman, että TE-toimisto arvioi toimintasi pää- tai sivutoimisuutta.

Toisin sanoen: saat neljän ensimmäisen kuukauden aikana päivärahaa, joka on soviteltu laskutuspalvelun kautta tekemäsi tulon mukaan. Tekemäsi tienestit siis vähentävät hieman saamasi työttömyyspäivärahan määrää.

Mikäli jatkat laskutuspalvelun käyttöä neljän kuukauden jälkeen, TE-toimisto tekee päätöksen toimintasi pää- tai sivutoimisuudesta edellä kerrottujen periaatteiden mukaisesti.

Entäpä, jos jään työttömäksi palkkatöistäni ja teen samaan aikaan sivubisnestä Ukon kautta?

Tällöin TE-toimisto tekee tulkinnan kevytyrittäjyytesi pää- tai sivutoimisuudesta – sen perusteella määräytyy, oletko oikeutettu työttömyysetuuksiin.

Mikäli olet käyttänyt laskutuspalvelua pitkään rinnakkain päätyösi kanssa, se yleensä jo itsessään kertoo, että kyse on sivutoimisesta yrittäjyydestä. Tällöin olet oikeutettu soviteltuun päivärahaan. Tämä tarkoittaa sitä, että jos työttömäksi jäädessäsi tienaat tuloa laskutuspalvelun kautta, nämä tulot pienentävät hieman päivärahaasi.

TE-toimistojen päätökset pää- ja sivutoimisuuksista ovat kuitenkin aina ihmisten tekemiä tulkintoja. Jos oma tilanteesi askarruttaa vähääkään, ota yhteys omaan TE-toimistoosi ja varmista asia heiltä.

Voinko käyttää Ukkoa, jos asiakas maksaa käteisellä?

Käteismaksujen siirtäminen palkaksi Ukkoon on mahdollista, mutta tämä vaatii yhteydenoton asiakaspalveluun.

Helpompaa on huolehtia siitä, että asiakas maksaa normaaliin tapaan laskulla.

Onko Ukon käytöllä vaikutusta opintotukeeni?

Ukko.fi:n käytöllä on vaikutusta opintotukeesi vain siinä tapauksessa, että oikeasti laskutat jotain palvelun kautta. Pelkkä palveluun rekisteröityminen ei vaikuta millään tavalla opintotukeesi tai sen määrään.

Ukon kautta laskuttamasi raha on normaalia palkkatuloa, joka huomioidaan opintotuen tulorajoja laskettaessa. Varsinkin loppuvuodesta tulorajojen kanssa kannattaa olla tarkkana, mikäli keikut juuri oman vuositulorajasi tuntumassa.

Ei välttämättä ole järkevää laskuttaa joulukuun lopulla muutamaa ylimääräistä satasta, jos sen takia joudut palauttamaan yhden kuukauden opintotuen.

Mitä työstä aiheutuvia kuluja voin Ukko.fi-palvelussa vähentää ja miten?

Remonttitöiden laskutus onnistuu myös Ukon kautta.
Mikäli joudut tekemään työtäsi varten jatkuvasti erilaisia työkaluhankintoja, kannattaa harkita toiminimen perustamista. Jos työvälineet löytyvät kuitenkin jo valmiiksi omasta takaa, niin esimerkiksi pienimuotoisten remonttitöiden laskutus onnistuu kätevästi myös Ukon kautta.

Asiakasta laskuttaessasi voit lisätä laskulle työsuoritteeseesi liittyviä tarvike- ja materiaalikuluja sekä matkakuluja.

Tarvike- ja materiaalikuluilla tarkoitetaan pääsääntöisesti sellaisia hyödykkeitä, jotka käytetään työsuorituksen aikana. Esimerkeistä käyvät maalarin käyttämät maalit tai rakennusmiehen naputtamat naulat.

Nämä kustannukset vähennetään laskuttamastasi summasta ennen palkanlaskentaa, jotta et joudu maksamaan ennakonpidätystä kulujen osuudesta.

Sen sijaan työkoneita, -välineitä tai -laitteita et pysty vähentämään palvelun kautta – voit kuitenkin vähentää ne myöhemmin tulonhankkimiskuluina henkilökohtaisessa verotuksessasi.

Tulonhankkimiskulu pienentää sitä euromäärää, josta joudut maksamaan ansiotuloveroa. Kun maksatkin 20 000 euron sijaan ansiotuloveroa 19 500 euron palkkasummasta, kontollesi lankeavien verojen määrä on luonnollisesti pienempi.

Myös Ukko.fi:n palvelumaksu, tapaturmavakuutusmaksu ja sosiaaliturvamaksu ovat kuluja, jotka olet oikeutettu vähentämään henkilökohtaisessa verotuksessasi.

Lue lisää: Mikä on tulonhankkimiskulu? (Vero.fi) & Matkakulujen korvaaminen (Ukko.fi)

Voinko saada starttirahaa, kun aloitan Ukko.fi-palvelun käytön?

Starttiraha on yrittäjille tarkoitettu tuki, eli Ukko.fi:n käyttäjälle sitä ei voida myöntää.

Ukon kautta toimiva kevytyrittäjä voi kuitenkin saada starttirahaa siinä vaiheessa, kun hän siirtyy pois laskutuspalvelun käytöstä ja perustaa oman päätoimisen yrityksen eli käytännössä toiminimen tai osakeyhtiön.

Mitä pitää tehdä, jos haluan lopettaa palvelun käytön?

Riittää, kun lopetat laskuttamisen Ukko.fi:n kautta.

Sinun ei tarvitse tehdä tästä mitään ilmoitusta kenellekään, eikä lopettamisesta aiheudu mitään velvoitteita.

Näin aloitat Ukko.fi:n käytön

Ukko.fi:n käyttäjäksi voit rekisteröityä helposti palvelun verkkosivuilla sähköpostiosoitteesi avulla. Rekisteröityminen ei maksa mitään, se ei sido sinua mihinkään ja tunnukset saat käyttöösi välittömästi.

Vai jäikö vielä kysyttävää? Ukko.fi:n verkkosivuilta löydät myös kattavan Usein kysyttyä -palstan, jossa on vastattu yleisimpiin aloittavien laskuttajien mieltä painaviin kysymyksiin.

Sähköinen allekirjoitus helposti ja ilman kuukausimaksua

Nimet alle dokumenttiin helposti vaikka omalta puhelimelta, tallennettuna tietoturvalliseen arkistoon. Vain 1,50€ per allekirjoitus.

Aloita käyttö 2 minuutissa