Kirjanpito

Kirjanpito on jokaisen yrittäjäksi ryhtyvän pakollinen paha, joka on järjestettävä kuntoon jollain tavalla.

Kirjanpidon hinta

Kirjanpidon hinta

Mitä uuden yrittäjän tai yrityksen kirjanpito maksaa? Mikä on kirjanpidon hinta? Aloittavana yrittäjänä yksi ensimmäisistä päätöksistäsi on se, ulkoistatko kirjanpidon…

Yhdenkertainen kirjanpitopohja – ilmainen ja simppeli pohja yrittäjälle

Yhdenkertainen kirjanpitopohja – ilmainen ja simppeli pohja yrittäjälle

Kirjanpidon tekeminen itse – yhdenkertainen Excel-kirjanpitopohja Yhdenkertainen kirjanpitopohja voi olla kustannustehokas tapa hoitaa kirjanpito erityisesti aloittavalle yrittäjälle. Toiminimen kirjanpidon tekeminen…

Verkkolaskut haltuun – kaikki mitä pienyrittäjän tarvitsee tietää verkkolaskuista

Verkkolaskut haltuun – kaikki mitä pienyrittäjän tarvitsee tietää verkkolaskuista

Verkkolaskutus ei ole lainkaan niin monimutkaista kuin ehkä luulit Vielä joitakin vuosia sitten verkkolaskuttaminen saatettiin mieltää lähinnä isompien yritysten laskutustavaksi.…

Ilmainen laskupohja

Ilmainen laskupohja

Mistä hyvä ilmainen laskupohja yrittäjälle? Tutustu vaihtoehtoihin Haetko ilmaista laskupohjaa? Tulit oikealle sivulle. Jokaisen yrittäjän on pakko hoitaa laskutus jollain…

Sähköinen taloushallinto

Sähköinen taloushallinto

Sähköinen taloushallinto – Nämä asiat sinun kannattaa tietää ennen kuin sähköistät taloushallinnon Sanotaan se suoraan heti kättelyssä: sähköinen taloushallinto on…

Osakeyhtiön kirjanpito ja tilintarkastus

Osakeyhtiön kirjanpito ja tilintarkastus

Kannattaako osakeyhtiön kirjanpito ulkoistaa? Oletko uusi tai tuleva yrittäjä ja pähkäilet, miten osakeyhtiön kirjanpito tulisi järjestää? Periaatteessa sinun ei tarvitse…

Kirjanpito-ohjelma

Kirjanpito-ohjelma

Mistä helppokäyttöinen sähköinen kirjanpito-ohjelma omalle pienyritykselle? Esittelemme 7 suosittua vaihtoehtoa toiminimille ja pienille osakeyhtiöille Sitä ei voi ylittää, sitä ei…

Kirjanpitäjän valinta – 10 tärppiä yksinyrittäjälle kirjanpidon ulkoistamiseen

Kirjanpitäjän valinta – 10 tärppiä yksinyrittäjälle kirjanpidon ulkoistamiseen

Kirjanpitäjän valinta on yksi tärkeimmistä päätöksistäsi yrityksesi alkutaipaleella. Suomessa toimii tällä hetkellä yli 4000 tilitoimistoa, joten hyvää kirjanpitäjää etsiessäsi vaihtoehdot…

Kirjanpidon tosite

Kirjanpidon tosite

Kirjanpidon tosite – määritelmä ja vaatimukset Kirjanpidon tositteen määritelmä ja merkityssisältö ovat epäselviä monelle aloittavalle yrittäjälle. Jos tilanne on omalla…

Toiminimen kirjanpito itse

Toiminimen kirjanpito itse

Kannattaako yksityisen elinkeinonharjoittajan tehdä kirjanpitonsa itse? Tämä artikkeli on kirjoitettu sinulle, joka haluat tehdä toiminimesi kirjanpidon itse. Ensisijainen neuvomme on,…

Toiminimen laskutus

Toiminimen laskutus

Toiminimellä laskuttaminen – perustietoa uudelle yrittäjälle (… ja kolme yleisintä aloittavan yrittäjän virhettä) Uutena yrittäjänä haluat todennäköisesti saada kerrytettyä nopeasti rahaa…


Johdanto aloittavan yrittäjän kirjanpitoon

Kirjanpito on jokaisen yrittäjäksi ryhtyvän pakollinen velvoite, joka on järjestettävä kuntoon jollain tavalla.

Yksinkertaisimmillaan kirjanpito tarkoittaa kaikkien yritystoimintaasi liittyvien tulojen ja menojen tallentamista ja kirjaamista luotettavaan muotoon.

Kirjanpidon avulla saat tietoa toimintasi kannattavuudesta ja samalla kirjanpito luo pohjan sille, miten ja kuinka paljon maksat liiketoiminnastasi veroja.

Miten kirjanpidon järjestäminen kannattaa tehdä?

Voit hoitaa kirjanpidon omin nokkinesi esimerkiksi ilmaista kirjanpito-pohjaa hyödyntäen tai ulkoistaa kaiken työn tilitoimistolle. Kuitit ja muut tositteet sinun on toki tässäkin tapauksessa pidettävä itse tallessa – ainakin siihen asti, että saat ne toimitettua kirjanpitäjällesi.

Todetaan kuitenkin alkuun, että on olemassa muutamia tilanteita, joissa voi olla kannattavaa tehdä kirjanpitoa omin neuvoin. Alla muutama esimerkki:

  • Yrität sivutoimisesti ja töitä on hyvin harvakseltaan.
  • Olet päätoiminen yrittäjä, mutta liiketapahtumia kirjanpitoon kertyy vain muutama kuukaudessa. Tämä voi olla tilanne esimerkiksi konsultilla, jolla on vain muutama asiakas.
  • Olet tehnyt aiemmin kirjanpitoa ja sinulla on taidot ja halu hoitaa homma itse.

Kaikissa muissa tapauksissa hanki kirjanpitäjä. Lupaamme, että kiität myöhemmin itseäsi.

Et oikeasti säästä mitään, jos taistelet joka kuukausi viisi tuntia kirjanpitosi kanssa.

Hyvä kirjanpitäjä hoitaa samat työt tunnissa ja huolehtii samalla, että kaikki mahdolliset verovähennykset on otettu talteen ja viranomaisvelvoitteet on huolehdittu kuntoon kirjanpitolain mukaisesti.

Mitä asioita aloittavan yrittäjän tulisi tietää kirjanpidosta yrittäjyyttä harkitessaan?

Tältä sivulta löytyvissä artikkeleissa kerromme kirjanpidon perusteista ja kirjanpitovelvollisuudesta sinulle, joka harkitset yrityksen perustamista mutta samalla et oikein tiedä, mitä kirjanpidon kanssa pitäisi tehdä.

Tulevasta yritysmuodostasi riippuen voit lukea ensin joko toiminimen kirjanpidosta tai osakeyhtiön kirjanpidon järjestämisestä. Raha (ja varsinkin sen säästäminen) kiinnostaa kaikkia, joten olemme kirjoittaneet oppaan myös siitä, mitä kirjanpito maksaa.

Entä tiedätkö, mitkä kaikki asiakirjat lasketaan tositteiksi, miten verkkolasku eroaa sähköpostilaskusta tai mitä tarkoittaa sähköinen taloushallinto, joka on yksi puistattavimmista kirjanpitoon liittyvistä termeistä.

Nämäkin asiat käymme läpi selkokielellä.

Kaikki sivustomme kirjanpitoon liittyvät, aloittaville yrittäjille kirjoitetut artikkelit on listattu tämän sivun yläosaan.

Kuukausi kirjanpitoa + käynnistys ilmaiseksi

Accountor Go on kiinteähintainen kirjanpitopalvelu pienyrittäjälle.

Pyydä esittely